Zarówno konsumenci, jak i sprzedawcy detaliczni żywności, przywiązują coraz większą uwagę do jakości kupowanej przez siebie żywności. Zarządzanie jakością i bezpieczeństwem żywności stało się więc priorytetem dla wszystkich osób zaangażowanych w produkcję, dystrybucję, logistykę i sprzedaż. Działając w branży FMCG warto więc dowiedzieć się, czym jest i kiedy wdrożyć Certyfikat Bezpieczeństwa Żywności IFS.
Czym jest IFS?
International Featured Standards, czyli IFS, to zestaw norm związanych z certyfikacją bezpieczeństwa żywności, jakością produktów oraz procesami w organizacjach związanych z sektorem spożywczym. Certyfikacja IFS ma za zadanie sprawdzenie przestrzegania norm i zasad, a także wdrożenia jednolitości i jakości procesów, dzięki którym możliwe jest zapewnienie bezpieczeństwa produkowanej żywności. IFS zostało opracowane przez niemieckie sieci handlowe, jednak obecnie zyskało uznanie w niemal całej Europie Zachodniej.
IFS Food to najbardziej znany standard w tej rodzinie, który skupia się na produkcji żywności i przetwórstwie. Inne standardy obejmują IFS Logistics (dotyczy transportu i dystrybucji), IFS Broker (dla pośredników i importerów) oraz IFS Wholesale/Cash & Carry.
Certyfikacja IFS jest ważna, ponieważ zapewnia producentom, sprzedawcom, a przede wszystkim konsumentom gwarancję, że produkty spełniają najwyższe standardy bezpieczeństwa, jakości i legalności. Certyfikacja jest często wymagana przez sieci handlowe, a jej posiadanie otwiera dostęp do wielu rynków, pomaga lepiej zarządzać ryzykiem i bezpieczeństwem podczas produkcji i w łańcuchu logistycznym, a także pozwala poprawić efektywność wielu procesów. Dzięki posiadaniu certyfikatu IFS sieci handlowe i inne podmioty nie muszą dokonywać audytów bezpieczeństwa żywności przed rozpoczęciem współpracy w zakresie sprzedaży czy dystrybucji produktów danego producenta.
Jak uzyskać certyfikację IFS?
Aby uzyskać certyfikację IFS, firma musi przejść proces audytu prowadzony przez niezależną jednostkę certyfikującą. Audyt obejmuje ocenę systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności firmy, w tym jej procedur, praktyk produkcji, a także szkolenia pracowników. Firma musi wykazać, że ma solidne mechanizmy kontroli i zarządzania ryzykiem na każdym etapie swojej działalności, od produkcji po dystrybucję.
Elementy wchodzące w skład IFS
- Wymagania HACCP, GMP, GHP,
- BRC, SQF, ISO 9000,
- Wymagania Codex Alimentarius,
- Europejski System Jakości.