Wzrost polskiego eksportu żywności

Polska jest jednym z czołowych eksporterów żywności. Nasz kraj pod względem jego wartości zajmuje siódme miejsce w Unii Europejskiej oraz trzynaste miejsce na świecie. Co najczęściej eksportujemy i na do jakich krajów?

Polski eksport żywności – podsumowanie roku 2022

W całym eksporcie Polski, żywność i przetwory stanowiły 13,85%. Polska wysłała na rynki zagraniczne artykuły rolno-spożywcze o łącznej wartości 47,6 mld euro, w stosunku do roku 2021 odnotowano wzrost o 26,7 %. Większość z tego (około 74%), trafiło do krajów Unii Europejskiej, spośród których największymi odbiorcami są:

  • Niemcy – 11,9 mld euro (wzrost o 25% w odniesieniu do 2021 r.),
  • Niderlandy – 3,1 mld euro (+37%),
  • Francja – 2,9 mld euro (+35%),
  • Włochy – 1,5 mld euro (+16%),
  • Czechy – 1,3 mld euro (+32%).

Największe tempo wzrostu wywozu odnotowano jednak do Litwy, Łotwy i Hiszpanii (ok. +40%).

Na rynki unijne wywóz obejmował głównie:

  1. Mięso, przetwory mięsne i żywiec – 19%,
  2. Ziarno i zboża – 13%,
  3. Tytoń i wyroby tytoniowe – 11%,
  4. Cukier i wyroby cukiernicze – 7%,
  5. Ryby – 6%,
  6. Warzywa, grzyby i przetwory z nich – 6%,
  7. Owoce, orzechy i przetwory z nich – 5%,
  8. Oleje i nasiona roślin oleistych – 2%,
  9. Kawa, herbata, kakao – 2%,
  10. Soki – 2%
  11. Alkohol – 2%.

Poza Unią Europejską największymi odbiorcami polskich wyrobów rolno-spożywczych były przede wszystkim Wielka Brytania z eksportem na poziomie 3,7 mld euro (+25%), Ukraina 945 mln euro (+16%), Stany Zjednoczone 770 mln euro (+26%), oraz Arabia Saudyjska i Izrael. Do krajów tych Polska wysyłała przede wszystkim produkty mleczne, mięso i zboża – głównie pszenicę, wyroby czekoladowe oraz pieczywo.

Dynamika wzrostu wartości, nie zawsze była jednak efektem większej ilości wysyłanych towarów, często wiązało się to z wysokimi cenami transakcyjnymi. Około 85% artykułów FMCG zdrożało o blisko 30% r/r.

Eksport zbóż

Eksport zbóż i produktów zbożowych w ubiegłym roku osiągnął rekordowo wysoką wartość – 3,12 mld euro (9,16 mln ton), przy wzroście o 6,12% r/r. Eksport pszenicy zwiększył się tylko o 1%, kukurydzy zaś aż o 67,30%. Najwięcej wywozu dokonaliśmy do Niemiec, które kupiły około 28% ogólnej wartości eksportu polskiego zboża, w tym ok. 32% pszenicy i aż 48 % kukurydzy.

Szansą dla polskiej gospodarki jest konkurencyjność naszej żywności i to pod względem jej jakości jak i ceny, co sprawia, że zagraniczni kontrahenci bardzo chętnie sięgają po nasze krajowe produkty.

Transport żywności

Ze względu na położenie geograficzne naszych głównych partnerów gospodarczych, względem wywozu żywności, branża korzysta głównie z transportu drogowego oraz intermodalnego.

Interesuje Cię organizacja drogowego lub intermodalnego?
Napisz do nas na adres oferta@tirsped.com.pl lub zadzwoń pod numer: 22 519 70 05

Źródła: portalspozywczy.pl, bizes.interia.pl, kowr.gov.pl

1280 853 Blog Tirsped