Wielkimi krokami zbliża się Halloween – święto obchodzone w wielu krajach, w wieczór 31 października, które cieszy się największą popularnością w USA, Kanadzie i Wielkiej Brytanii. Rozpoznawalnym symbolem Halloween są lampy wykonanie z dyń. Z tej okazji przyjrzyjmy się kto jest największym eksporterem tego produktu w Europie i na świecie.
Produkcja dyni w Europie
Zgodnie z danymi Eurostatu plantacje dyni w Europie w 2019r. zajmowały powierzchnię blisko 25 tys. hektarów. Jednocześnie wśród wszystkich kontynentów świata, Europa jest największym eksporterem dyni, której udział w handlu wynosi 715,7 mln USD, czyli 44,6% udziału globalnego.
Wolumen międzynarodowego handlu dyniami w 2020 roku wzrósł o 18,7% osiągając poziom 1,6 mld USD, co daje jednocześnie wzrost o 33,7% względem roku 2016.
Najwięksi eksporterzy na świecie
W ubiegłym roku (2020) największymi eksporterami dyni na świecie byli kolejno:
- Meksyk: 551,4 mln USD (34,4% całego eksportu)
- Hiszpania: 502,4 mln USD (31,3%)
- Stany Zjednoczone: 66,8 mln USD (4,2%)
- Holandia: 63,6 mln USD (4%)
- Nowa Zelandia: 52,6 mln USD (3,3%)
- Turcja: 51,1 mln USD (3,2%)
- Włochy: 43,6 mln USD (2,7%)
- Francja: 36,8 mln USD (2,3%)
- Maroko: 32,4 mln USD (2%)
- Portugalia: 26,5 mln USD (1,7%)
Polski eksport dyni
Polski eksport dyni stanowi 0,2% światowego eksportu plasując się na 25 miejscu. Dynie z Polski wywozimy głównie do Niemiec, które są odbiorcą 30% całego polskiego eksportu. Zgodnie z danymi Eurostatu w 2019 r. uprawy w naszym kraju zajmowały 1,8 tys. ha (co stanowi wzrost o 6,5% więcej r/r).
Źródła: foodfakty.pl, worldstopexports.com, Eurostat